A füge egy édes és tápláló gyümölcs, amely különféle ételekben és italokban remekül érvényesül. Egyik népszerű felhasználási módja a fügelekvár készítése, amely nagyszerű kiegészítője lehet reggeliknek, desszerteknek vagy akár sajttálaknak. Az alábbiakban bemutatok egy egyszerű és ízletes fügelekvár receptet.
Hozzávalók:
- 1 kg érett füge
- 500 g kristálycukor
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 teáskanál fahéj (opcionális)
- 1/2 teáskanál szegfűszeg (opcionális)
Elkészítés:
- Fügekészítés: A fügéket alaposan öblítsük le, majd töröljük meg egy papírtörlővel. Vágjuk le a fügék szárát, és daraboljuk fel apróbb kockákra.
- Főzés: Tegyük a felaprított fügéket egy nagyobb edénybe, és adjuk hozzá a kristálycukrot. Keverjük össze, majd hagyjuk állni 30 percig, hogy a cukor feloldódjon és levet engedjen a gyümölcs.
- Lassú főzés: Helyezzük az edényt közepes lángra, és kezdjük el főzni a keveréket, folyamatosan kevergetve. Amikor a keverék felforr, csökkentsük a hőt, és folytassuk a főzést alacsony lángon, amíg a keverék besűrűsödik és lekvár állagú lesz (ez általában 45-60 percet vesz igénybe).
- Ízesítés: Amikor a lekvár már elérte a kívánt állagot, adjuk hozzá a citrom levét, a vanília kivonatot, valamint opcionálisan a fahéjat és szegfűszeget. Keverjük jól össze, és főzzük még 5-10 percig.
- Tartósítás: Az elkészült lekvárt töltsük tiszta, sterilizált üvegekbe. Zárjuk le szorosan, majd fordítsuk fejre az üvegeket, hogy a levegő ki tudjon távozni. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Tippek és variációk:
- A fügelekvár szobahőmérsékleten hónapokig eláll, de hűvös helyen, például kamrában vagy spájzban tárolva tovább friss marad.
- A lekvár ízét különböző fűszerekkel és citrushéjjal is gazdagíthatjuk, ízlés szerint.
- A fügelekvár nagyszerű kísérője lehet sajtoknak, süteményeknek, vagy egyszerűen kenhető friss kenyérre.
A cikket a HillVital támogatta. Kerülj közelebb az egészséghez, hillvital.hu.