A málna az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs, amely ízletes és egészséges alapanyag lehet számos desszertben. Ez a cikk egy könnyen elkészíthető málnás pite receptet mutat be, amely tökéletes választás lehet egy vasárnapi ebéd lezárásaként vagy akár egy ünnepi asztalra is.
Hozzávalók a málnás pite elkészítéséhez
A recept elkészítéséhez az alábbi alapanyagokra lesz szükség:
A tésztához:
- 250 g finomliszt
- 125 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 evőkanál hideg víz (szükség szerint)
A töltelékhez:
- 300 g friss málna
- 100 g kristálycukor
- 1 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
A tetejére:
- 1 tojásfehérje (a tészta kenéséhez)
- Porcukor a szóráshoz
Elkészítési lépések
1. A tészta elkészítése:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és a csipet sót. A hideg vajat kis kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. Gyors mozdulatokkal morzsalékosra dolgozzuk a keveréket. Hozzáadjuk a tojássárgáját és szükség esetén a hideg vizet, majd összegyúrjuk a tésztát. A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
2. A töltelék elkészítése:
A friss málnát megmossuk és lecsepegtetjük. Egy közepes tálban összekeverjük a málnát a kristálycukorral, citromlével és a kukoricakeményítővel. Az összetevőket óvatosan összeforgatjuk, hogy a málna ne törjön össze, de mindenhol egyenletesen bevonja a cukros-keményítős keverék.
3. A pite összeállítása:
A tésztát kivesszük a hűtőből, és enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. A tésztát egy 23 cm átmérőjű piteformába helyezzük úgy, hogy a széleit is kibéleljük. A tészta alját villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne púposodjon fel.
4. A töltelék hozzáadása és sütés:
A málnás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. A tészta széleit visszahajtjuk, majd megkenjük a tojásfehérjével. Az előmelegített 180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük, amíg a tészta aranybarnára nem sül, és a töltelék buborékolni nem kezd.
5. Tálalás:
A kész málnás pitét kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt porcukorral meghintjük, majd szeletekre vágva kínáljuk. A pite mellé jól illik egy gombóc vaníliafagylalt vagy egy kanál tejszínhab.
Tippek és variációk
- A friss málna helyett használhatunk fagyasztott málnát is, azonban ebben az esetben fontos, hogy alaposan lecsepegtessük a gyümölcsöt, mielőtt a töltelékhez adnánk.
- Ha szereti a különleges ízeket, a töltelékhez adhat egy kevés reszelt citromhéjat vagy vanília kivonatot.
- A pite tésztáját előre is elkészítheti, és a hűtőben akár két napig is tárolhatja felhasználás előtt.
A cikket a HillVital támogatta. Kerülj közelebb az egészséghez, hillvital.hu.