A sárgarépa az egyik legkedveltebb zöldség hazánkban, és nem véletlenül: sokoldalúan felhasználható, tele van vitaminnal és rosttal, ráadásul egész évben könnyen beszerezhető. Ebben a cikkben egy egyszerű, de nagyszerű sárgarépás saláta receptet osztunk meg, amely frissítő kiegészítője lehet bármilyen étkezésnek.
Hozzávalók a Sárgarépás Saláta recepthez:
- 4 közepes méretű sárgarépa
- 1 közepes alma (lehetőleg savanykás fajta, pl. Granny Smith)
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál méz vagy agave szirup
- Egy marék friss petrezselyem aprítva
- Só és bors ízlés szerint
- (opcionális) egy marék dió vagy mandula, durvára vágva
- (opcionális) egy marék mazsola vagy áfonya
Elkészítés:
- Előkészítés: A sárgarépákat és az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük egy nagyobb lyukú reszelőn. Az alma reszelésénél érdemes egyből citromlevet csepegtetni rá, hogy ne barnuljon meg.
- Öntet elkészítése: Egy kis tálban keverjük össze a citrom levét, olívaolajat, mézet (vagy agave szirupot), sót és borsot. Az öntetet alaposan keverjük el, amíg homogén lesz.
- Saláta összeállítása: Egy nagyobb tálban keverjük össze a reszelt sárgarépát és almát, majd adjuk hozzá az aprított petrezselymet. Öntsük rá az elkészített öntetet, és alaposan forgassuk össze, hogy mindenhol bevonja a zöldségeket és gyümölcsöt.
- Dúsítás: Ha szeretnénk, adhatunk a salátához durvára vágott diót vagy mandulát, valamint mazsolát vagy aszalt áfonyát. Ezek extra ízt és textúrát adnak a salátának.
- Pihentetés: Az ízek jobb összeérése érdekében érdemes a salátát legalább 30 percre hűtőbe tenni tálalás előtt.
- Tálalás: A sárgarépás saláta önmagában is remek, de kiválóan illik sült húsok, grillezett zöldségek vagy akár halételek mellé is.
Tippek és Variációk:
- Savanyúság: Ha szeretnénk, használhatunk almaborecetet a citromlé helyett, hogy még pikánsabb ízt érjünk el.
- Édesítés: A méz helyett juharszirup vagy akár egy kevés cukor is használható.
- Fűszerezés: Egy csipetnyi fahéj vagy gyömbér is különleges ízt adhat a salátának.
- Frissesség: Nyáron egy kis friss mentalevéllel is feldobhatjuk a salátát.