Arzénszennyezés miatt nem ajánlott a Sajóból kifogott halak fogyasztása

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a legfrissebb vizsgálatok alapján nem javasolja a Sajóból kifogott halak étkezési célú felhasználását. Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület figyelmeztetésére indult vizsgálatok során a halakban kimutatott arzéntartalom miatt a hivatal elővigyázatosságot javasol, bár akut mérgezési kockázat nem áll fenn.

Miért veszélyes a Sajó halállománya?

A vizsgálatok szerint a Sajó vízgyűjtő területén kifogott idősebb, növényevő halakban a tervezet szerinti határértéket meghaladó arzénszintet mértek, míg a fiatalabb ragadozó halak esetében az arzén mennyisége a határértékhez közeli, vagy azt kissé meghaladó volt. Bár az Európai Unió jelenleg nem rendelkezik konkrét határértékkel a halak arzéntartalmára vonatkozóan, egy rendelettervezet már egyeztetési fázisban van, amely az édesvízi halakra is vonatkozó maximális szintet határozna meg.

Arzén és az egészség

Az arzén egy mérgező anyag, amely természetesen előfordulhat a környezetben, például a talajban és a vízben. Kis mennyiségben történő, de hosszabb ideig tartó bevitele súlyos egészségügyi problémákat okozhat, többek között magas vérnyomást, légzőrendszeri betegségeket, és idegrendszeri károsodást A Nébih kiemeli, hogy bár a halakban lévő arzén nem okoz akut mérgezést, a hosszú távú expozíció komoly egészségi kockázattal járhat.

További vizsgálatok és elővigyázatosság

A Nébih folyamatosan figyelemmel kíséri a Sajóval kapcsolatos fejleményeket, és szükség esetén újabb vizsgálatokat végez. A jelenlegi adatok alapján azonban a hivatal arra kér mindenkit, hogy az újabb értesítésig kerülje a Sajóból kifogott halak fogyasztását. Az eset rávilágít az élelmiszer-biztonsági szabályozások szigorú betartásának és a környezetben előforduló szennyeződések folyamatos ellenőrzésének fontosságára

A további fejleményekről és a vizsgálatok eredményeiről a Nébih hivatalos weboldalán tájékoztatják a lakosságot.

Arzénszennyezés miatt nem ajánlott a Sajóból kifogott halak fogyasztása
Arzénszennyezés miatt nem ajánlott a Sajóból kifogott halak fogyasztása

A cikket a HillVital támogatta. Kerülj közelebb az egészséghez, hillvital.hu.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top