A paprikás quinoa egy ízletes, gyorsan elkészíthető és rendkívül tápláló étel, amely kiválóan illeszkedik az egészséges étrendbe. A paprika az egyik legelterjedtebb zöldség, amely nemcsak frissítő ízével, hanem magas tápanyagtartalmával is hozzájárul a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
Miért érdemes a paprikát választani?
A paprika a vitaminok és ásványi anyagok valódi tárháza. Gazdag c-vitaminban, amely fontos az immunrendszer erősítéséhez, illetve a bőr egészségének megőrzéséhez. A piros paprika különösen magas antioxidáns tartalmú, köszönhetően a benne található béta-karotinnak, amely segít a sejtek védelmében. Ezenkívül kalóriában alacsony, rostban gazdag, így segít fenntartani a teltségérzetet és támogatja az emésztést.
Egészséges paprikás quinoa recept
Hozzávalók (2 személyre):
- 1 csésze quinoa
- 2 piros paprika
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt füstölt paprika (választható)
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál fekete bors
- 1 csésze zöldségleves alaplé vagy víz
- Friss petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
- Quinoa előkészítése: kezdd azzal, hogy a quinoát hideg víz alatt alaposan átmosod, hogy eltávolítsd a természetes keserű ízét. Ezután tedd egy lábosba, öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel vagy zöldségleves alaplével, majd forrald fel. Ha felforrt, csökkentsd a hőmérsékletet, és lefedve párold kb. 15 percig, amíg a quinoa meg nem puhul és a folyadékot magába szívja. Ezután vedd le a tűzről, és hagyd 5 percig pihenni.
- Paprika és hagyma pirítása: amíg a quinoa fő, forrósítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsd meg, amíg üveges nem lesz (kb. 5 perc). Ezután add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a felkockázott paprikát. Folytasd a pirítást még 5-7 percig, amíg a paprika megpuhul.
- Fűszerezés: amikor a zöldségek megpuhultak, add hozzá a füstölt paprikát, sót és borsot, majd alaposan keverd össze. A füstölt paprika különleges ízt ad az ételnek, de ha nem kedveled, kihagyhatod.
- Keverés: ha a quinoa elkészült, add hozzá a pirított paprikás keveréket, és óvatosan forgasd össze, hogy az ízek jól elkeveredjenek.
- Tálalás: friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálald az ételt. Azonnal fogyasztható, de akár előre is elkészíthető, mivel másnap is ugyanolyan finom marad.
Tápanyagok és egészségügyi hatások
A quinoa egy teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, ami ritkaság a növényi alapú ételekben. Gazdag rostokban, magnéziumban, vasban és mangánban, így kiváló választás azoknak, akik tápanyagban gazdag ételeket keresnek. A paprika mellett a quinoa fogyasztása hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez, a vércukorszint szabályozásához és az egészséges testsúly fenntartásához.
Gyorsaság és praktikusság
Ez a recept ideális, ha gyors, de tápláló ételre vágysz. Az elkészítési idő mindössze 30 perc, így tökéletes választás lehet egy rohanós hétköznap estéhez. A paprika frissítő íze és a quinoa tápanyagtartalma garantálja, hogy nemcsak finom, hanem egészséges is lesz az étel.
Variációk
Az alaprecept könnyen variálható: adhatsz hozzá más zöldségeket, például cukkinit, spenótot vagy paradicsomot. Fehérjében gazdagabbá teheted, ha csirkemellet vagy tofut is hozzáadsz. Így az étel könnyen alakítható az igényeidnek és ízlésednek megfelelően.
A cikket a HillVital támogatta. Kerülj közelebb az egészséghez, hillvital.hu.