Tökös rizottó receptje – egyszerű, ízletes és egészséges

A tök számos magyar konyhai fogás elengedhetetlen alapanyaga, nem csak a sütőtöké. A cukkinihez hasonló ételek készíthetők belőle, és sokoldalúan felhasználható főzéshez. Az alábbiakban egy klasszikus tökös rizottó receptet osztok meg, amely ízletes, laktató és könnyen elkészíthető.

Hozzávalók

  • 300 g rizottó rizs
  • 500 g zsenge tök (héjastul reszelve)
  • 1 kis fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 1 l zöldségalaplé (lehetőleg házi vagy alacsony nátriumtartalmú)
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 50 g parmezán sajt, frissen reszelve
  • 50 g vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

A hagyma és a fokhagyma előkészítése

Először egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk 2-3 percig, amíg üveges nem lesz. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsuk további 1 percig, figyelve arra, hogy ne égjen meg.

A rizottó alapjának elkészítése

A hagymához adjuk hozzá a rizottó rizst, és keverjük 1-2 percig, amíg a rizsszemek kicsit átpirulnak. Öntsük hozzá a fehérbort, és folyamatosan keverjük, amíg a bor nagy része elpárolog.

A tök hozzáadása

A reszelt tököt adjuk hozzá a rizshez, és jól keverjük össze. Fokozatosan adagoljuk hozzá a zöldségalaplét, egy merőkanálnyit egyszerre. Minden adag alaplé után keverjük addig, amíg a rizs felszívja a folyadékot, majd öntsük hozzá a következő adagot. Ez a folyamat körülbelül 18-20 percet vesz igénybe, míg a rizs krémes, de al dente állagú nem lesz.

Ízesítés és tálalás

Amikor a rizs megpuhult, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vajat és a reszelt parmezánt. Ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint. A tálalás előtt szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel.

Tápanyagtartalom

Ez a recept nemcsak finom, hanem tápláló is. A tök alacsony kalóriatartalmú, gazdag rostokban és antioxidánsokban, például C-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, például káliumban és magnéziumban. Egy adag rizottó körülbelül 350-400 kalóriát tartalmaz, a pontos értékek a használt alapanyagoktól függően változhatnak.

Tökös rizottó receptje – egyszerű, ízletes és egészséges
Tökös rizottó receptje – egyszerű, ízletes és egészséges

A cikket a HillVital támogatta. Kerülj közelebb az egészséghez, hillvital.hu.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top