A füge egy tápanyagokban gazdag gyümölcs, amely nemcsak nyersen fogyasztva népszerű, hanem szörpként is kiválóan felhasználható. A házi készítésű fügeszörp különleges ízvilággal és sűrű textúrával gazdagíthatja az italokat és desszerteket. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készíthető el otthon egyszerűen és természetes hozzávalókkal.
Hozzávalók a fügeszörphöz
- 1 kg friss füge
- 800 g cukor
- 1 citrom leve
- 1 liter víz
- tartósítószer (opcionális, de hosszabb tárolás esetén ajánlott)
A füge előkészítése
A füge szörp alapanyaga a friss, érett füge. Érdemes minél frissebb gyümölcsöt választani, hogy a szörp íze intenzív legyen. A fügéket először alaposan meg kell mosni, majd a szárukat eltávolítani. A fügéket ezután apróra kell vágni, hogy a főzés során gyorsabban és egyenletesebben engedjék ki az ízüket és a levüket.
A szirup elkészítése
A vizet és a cukrot egy nagy lábasba öntjük, majd közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ezt követően hozzáadjuk a feldarabolt fügéket. A keveréket folyamatos kevergetés mellett lassan forraljuk fel.
Amikor a fügék elkezdenek szétesni, hozzáadjuk a citrom levét, amely nemcsak ízesít, de segít a szirup állagának és színének megőrzésében. A fügés keveréket további 30-40 percig főzzük, amíg a gyümölcsök teljesen szétfőnek, és a folyadék besűrűsödik.
A szörp leszűrése
A főzés befejeztével a forró szirupot egy finom szűrőn vagy gézen keresztül át kell szűrni, hogy a magok és a gyümölcsdarabok ne kerüljenek bele a kész szörpbe. Az így kapott folyadékot sterilizált üvegekbe öntjük, és ha tartósítani szeretnénk, ebben a fázisban adhatunk hozzá tartósítószert is.
Tárolás és felhasználás
A szörpöt száraz, hűvös helyen tárolva akár 6-8 hónapig is eláll. Felbontás után érdemes hűtőben tartani és néhány héten belül elfogyasztani. A fügeszörp kiválóan használható limonádék, koktélok, desszertek és joghurtok ízesítésére is.
A cikket a HillVital támogatta. Kerülj közelebb az egészséghez, hillvital.hu.