Málnás pite: egy egyszerű és ízletes desszert receptje

A málna az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs, amely ízletes és egészséges alapanyag lehet számos desszertben. Ez a cikk egy könnyen elkészíthető málnás pite receptet mutat be, amely tökéletes választás lehet egy vasárnapi ebéd lezárásaként vagy akár egy ünnepi asztalra is.

Hozzávalók a málnás pite elkészítéséhez

A recept elkészítéséhez az alábbi alapanyagokra lesz szükség:

A tésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 125 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál hideg víz (szükség szerint)

A töltelékhez:

  • 300 g friss málna
  • 100 g kristálycukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő

A tetejére:

  • 1 tojásfehérje (a tészta kenéséhez)
  • Porcukor a szóráshoz

Elkészítési lépések

1. A tészta elkészítése:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és a csipet sót. A hideg vajat kis kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. Gyors mozdulatokkal morzsalékosra dolgozzuk a keveréket. Hozzáadjuk a tojássárgáját és szükség esetén a hideg vizet, majd összegyúrjuk a tésztát. A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.

2. A töltelék elkészítése:
A friss málnát megmossuk és lecsepegtetjük. Egy közepes tálban összekeverjük a málnát a kristálycukorral, citromlével és a kukoricakeményítővel. Az összetevőket óvatosan összeforgatjuk, hogy a málna ne törjön össze, de mindenhol egyenletesen bevonja a cukros-keményítős keverék.

3. A pite összeállítása:
A tésztát kivesszük a hűtőből, és enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. A tésztát egy 23 cm átmérőjű piteformába helyezzük úgy, hogy a széleit is kibéleljük. A tészta alját villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne púposodjon fel.

4. A töltelék hozzáadása és sütés:
A málnás tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. A tészta széleit visszahajtjuk, majd megkenjük a tojásfehérjével. Az előmelegített 180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük, amíg a tészta aranybarnára nem sül, és a töltelék buborékolni nem kezd.

5. Tálalás:
A kész málnás pitét kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt porcukorral meghintjük, majd szeletekre vágva kínáljuk. A pite mellé jól illik egy gombóc vaníliafagylalt vagy egy kanál tejszínhab.

Tippek és variációk

  • A friss málna helyett használhatunk fagyasztott málnát is, azonban ebben az esetben fontos, hogy alaposan lecsepegtessük a gyümölcsöt, mielőtt a töltelékhez adnánk.
  • Ha szereti a különleges ízeket, a töltelékhez adhat egy kevés reszelt citromhéjat vagy vanília kivonatot.
  • A pite tésztáját előre is elkészítheti, és a hűtőben akár két napig is tárolhatja felhasználás előtt.
Málnás pite: egy egyszerű és ízletes desszert receptje
Málnás pite: egy egyszerű és ízletes desszert receptje

A cikket a HillVital támogatta. Kerülj közelebb az egészséghez, hillvital.hu.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top