A meleg nyári napokon kevés dolog esik jobban, mint egy hűsítő fagylalt. Sajnos a boltban kapható fagylaltok gyakran tele vannak mesterséges adalékanyagokkal és hozzáadott cukrokkal. Szerencsére van egy egyszerű és egészséges alternatíva, amely otthon is könnyedén elkészíthető. Bemutatjuk a természetes házi fagylalt receptjét, amelyhez csupán néhány alapanyagra van szükség, és amely garantáltan mentes mindenféle mesterséges összetevőtől.
Hozzávalók a házi fagylalt elkészítéséhez
A fagylalt elkészítéséhez mindössze négy alapanyagra lesz szükségünk:
- 4 db érett banán
- 200 g friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs (eper, málna, áfonya)
- 1 evőkanál méz vagy agávé szirup (opcionális)
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés lépésről lépésre
- A banánok előkészítése: Hámozzuk meg a banánokat és vágjuk őket karikákra. Helyezzük a banándarabokat egy tálcára úgy, hogy ne érjenek össze, majd tegyük őket a fagyasztóba legalább 2 órára, de még jobb, ha egy éjszakára ott hagyjuk.
- A bogyós gyümölcsök előkészítése: Ha friss gyümölcsöket használunk, mossuk meg és tisztítsuk meg őket. A fagyasztott gyümölcsöket hagyjuk kicsit felengedni, hogy könnyebben lehessen őket turmixolni.
- A fagylalt alapjának elkészítése: Tegyük a fagyasztott banándarabokat egy nagy teljesítményű turmixgépbe. Adjuk hozzá a bogyós gyümölcsöket, a mézet vagy agávé szirupot, és a vanília kivonatot. Turmixoljuk addig, amíg sima és krémes állagot nem kapunk. Ha szükséges, időnként állítsuk le a turmixgépet, és kaparjuk le az oldaláról az odatapadt darabokat.
- Fagyasztás és tálalás: Az elkészült fagylaltot azonnal tálalhatjuk, vagy áttehetjük egy légmentesen záródó dobozba és visszatehetjük a fagyasztóba további 1-2 órára, hogy még szilárdabb állagot érjünk el.
Tippek és variációk
- Kókusztejes változat: Ha gazdagabb ízt szeretnénk, adjunk hozzá 100 ml kókusztejet a turmixolás során.
- Csokis változat: A bogyós gyümölcsök helyett használjunk 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport és egy marék étcsokoládé darabokat a turmixoláshoz.
- Diós változat: Dúsíthatjuk a fagylaltot egy marék aprított dióval vagy mandulával a turmixolás végén.
A cikket a HillVital támogatta. Kerülj közelebb az egészséghez, hillvital.hu.