Hozzávalók a szedres sajttorta elkészítéséhez:
Az alaphoz:
- 200 g darált keksz (pl. zabkeksz vagy digestive keksz)
- 100 g olvasztott vaj
A krémhez:
- 500 g krémsajt (szobahőmérsékletű)
- 200 ml habtejszín
- 100 g porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál citromlé
A szedres réteghez:
- 300 g friss szeder
- 50 g cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál zselatin por (vagy 1 zselatin lap)
Elkészítés:
- Az alap készítése:
- A darált kekszet keverd össze az olvasztott vajjal, amíg homogén állagot nem kapsz.
- Egy tortaforma alját (kb. 23 cm átmérőjű) béleld ki sütőpapírral, majd egyengesd el benne a kekszes keveréket. Nyomkodd le jól, hogy egyenletes és szilárd alapot kapj.
- Tedd a hűtőbe, amíg elkészíted a krémet.
- A krém elkészítése:
- Egy nagy tálban keverd össze a krémsajtot és a porcukrot, amíg sima nem lesz.
- Add hozzá a vanília kivonatot, a citrom reszelt héját és a citromlevet, majd keverd jól össze.
- A habtejszínt verd fel kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a krémsajtos keverékbe.
- Az így elkészült krémet simítsd el a kekszalapon, majd tedd vissza a hűtőbe legalább 4 órára, hogy megszilárduljon.
- A szedres réteg elkészítése:
- A szedret, a cukrot és a citromlevet egy lábasba tedd, és közepes lángon főzd, amíg a szeder megpuhul és a cukor elolvad.
- Ha zselatin port használsz, oldd fel egy kevés hideg vízben, majd add hozzá a forró szederkeverékhez. Ha zselatin lapot használsz, áztasd hideg vízbe, majd nyomkodd ki és add hozzá a forró szederhez.
- Keverd jól össze, majd hagyd kicsit hűlni, de ne hagyd megdermedni.
- Öntsd a szederkeveréket a megszilárdult sajttorta tetejére, majd tedd vissza a hűtőbe további 2 órára, hogy a szedres réteg is megszilárduljon.
- Tálalás:
- Amikor a torta teljesen megszilárdult, óvatosan vedd ki a formából és szeleteld fel.
- Tálaláskor friss szederrel és menta levelekkel díszítheted.
A cikket a HillVital támogatta. Kerülj közelebb az egészséghez, hillvital.hu.