A forró nyári napokon nincs is jobb, mint egy könnyed és hűsítő desszert, amelyhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Ebben a cikkben egy egyszerű, de annál finomabb epres-joghurtos torta receptjét osztom meg veletek. Ez a sütemény tökéletes választás bármilyen alkalomra, legyen szó egy családi ebédről, baráti összejövetelről vagy csak egy kis kényeztetésről.
Hozzávalók
Az alaphoz:
- 200 g zabkeksz
- 100 g vaj
A töltelékhez:
- 500 g görög joghurt
- 200 ml habtejszín
- 100 g porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag zselatin (10 g)
- 500 g friss eper
Elkészítés
Alap elkészítése:
- Kekszalap: A zabkekszet daráljuk finomra egy konyhai robotgépben vagy törjük össze egy zacskóban sodrófával. A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a darált keksszel, amíg homogén masszát nem kapunk.
- Alapformázás: Nyomkodjuk bele a keveréket egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába, és tegyük be a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
Töltelék elkészítése:
- Habtejszín felverése: A habtejszínt verjük kemény habbá, majd tegyük félre.
- Joghurttöltelék: A görög joghurtot keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával.
- Zselatin készítése: A zselatint oldjuk fel 4 evőkanál hideg vízben, majd melegítsük fel lassú tűzön, folyamatos keverés mellett, amíg teljesen feloldódik. Ne forraljuk fel!
- Töltelék összeállítása: A feloldott zselatint fokozatosan keverjük hozzá a joghurtos masszához. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen csomós, ehhez érdemes folyamatosan keverni.
- Hab hozzáadása: A felvert tejszínhabot óvatosan forgassuk bele a joghurtos-zselatinos keverékbe.
Torta összeállítása:
- Töltelék ráöntése: Az elkészített tölteléket öntsük a hűtőben lévő kekszalapra, és egyengessük el a tetejét.
- Eper réteg: Az epreket mossuk meg, és szeleteljük fel. Rendezzük el az eperszeleteket szépen a torta tetején.
- Hűtés: Tegyük a tortát legalább 4-5 órára a hűtőbe, de a legjobb, ha egy éjszakán át hűtjük, hogy teljesen megdermedjen és összeérjenek az ízek.
Tálalás
Amikor a torta megfelelően lehűlt és megdermedt, vegyük ki a hűtőből, és óvatosan távolítsuk el a kapcsos forma oldalát. Szeleteljük fel, és tálaljuk friss eperrel és esetleg egy kis mentával díszítve.
A cikket a HillVital támogatta. Kerülj közelebb az egészséghez, hillvital.hu.